Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hungarian
English
Kategóriák

Tippek késvásárláshoz

2020. 04. 12. 12:57:45 Blackknife Webáruház

Mi a különbség a kés acélok között, melyiket válasszuk?

Először tegyük tisztába a kés acélokat és az azok közti különbséget:

Sokan azt gondolják, hogy ha vesznek egy drága kést, aminek az acélja jobb, modernebb akkor az örökké fogja tartani a gyári élét, pedig nem. Hiába a modern acélok, gyártás technológiák olyan kés nincs, amit ne kéne karbantartani, megélezni. Az anyagok minősége arra szolgál, hogy a karbantartások közti időintervallum növelje, illetve, hogy a kések használatát tegye élvezetessebbé, könnyebbé. Természetesen ennek ára van, és nem csak a fizető eszközre kell ilyenkor gondolni.

A penge anyagát tekintve három típus közül érdemes választanunk. A rozsdamentes acélpenge anyagába krómot kevernek, így viszonylag ellenálló az oxidációs folyamatokkal szemben, de teljesen ezzel sem kerülhető el a rozsdásodás. Ennek is elkopik az éle, ezért a hosszú távú használat érdekében gondoskodni kell rendszeres, szakszerű élezéséről. Aki a borotvaélre esküszik, annak kézenfekvőbb beruháznia egy szénacél pengéjű késre. Ez könnyebben fenhető, viszont állandó törődést, szárítást igényel, különben csúnyán berozsdásodhat. A kerámia pengéjű kések a széntartalmú és rozsdamentes acélok előnyeit ötvözik – súlyos kompromisszumok árán. Élesek és nem rozsdásodnak, cserébe viszont rendkívül törékenyek, ezért egy elejtés után vásárolhatjuk a következőt, hagyományos technikával pedig nem is élezhetőek.

Tehát összefoglalva a keményebb acélok ugyan tartósabb éllel rendelkeznek, viszont amikor elvesztik élüket akkor jóval nehezebb visszaállítani. Azok az acélok melyek lágyabbak, ezeket könnyebb újra fenni, de viszont nem tartják olyan sokáig az élüket. Ezért mikor kést akarunk vásárolni nagyon fontos azt tudni, hogy milyen feladatra és milyen gyakori használatra keresünk szerszámot. 

Írta: Zsolt, blackknife.hu webshop

Árukereső.hu Árukereső.hu