DD Travel/Bivi függőágy

DD Travel/Bivi függőágy

Morvai Gábor - Alaptábor írása: 

 

Lassan ötödik éve használom teljes megelégedettséggel a függőágyamat. Azonban most mégis lecseréltem egy új, picit átszabott, ugyanolyan darabra. Ebben a cikkben jobbára csak a kis különbségeket mutatom be, hiszen nagy változtatásokra nem volt szükség, ez egy nagyon bevált, kiforrott termék. Szerte a világon, rengetegen használják.Amikor megvettem az első függőágyamat, jól körbenéztem az akkori lehetőségek között. Akkoriban nem volt még ennyi típus, habár igazán használható, praktikus, jó minőségű, pénztárcabarát függőágy amúgy is kevés van. Aztán ráakadtam egy használt, de kifogástalan állapotú darabra. Egy DD Travel Hammock/Bivi nevezetű függőágyra.

 

Gondoltam megveszem, ha nem válna be hosszútávon, akkor eladom, ha meg beválik, akkor majd veszek egy szép újat. Nos, jó pár év, és sok-sok benne eltöltött kellemes, kényelmes, pihentető éjszaka után váltam meg tőle. Nagyon megfelelt az igényeimnek és mondhatni hibátlan állapotban volt, de most érkezett el az idő, hogy újat vásároljak. Az eltelt időszak alatt, jó sok típusú és fazonú, olcsóbb, és drágább függőágyat volt szerencsém kipróbálni. Hogy miért lett ismét ugyanez a márka, és ugyanez a típus? A válasz, a következő sorokban található.

 

 

Most hogy választhattam színt, a választásom a barna színűre esett. Már a DD ponyvámat is ilyen színben rendelem meg.

A méretei ugyanazok, mint a réginek volt. A zsákon, amiben érkezik  és tárolhatjuk, feltüntetik az egyéb tartozékok nevét, és számát is.

 

A rögzítésre szolgáló heveder talán erősebb lett, vagy csak az enyém, a régi volt már jól betörve, nem tudom, mindenesetre ezen nem változtattak. Jó is volt a régin, bár egy kicsit már kipászmásodott a használattól.

 

Az természetes volt, hogy integrált szúnyoghálóra van szükségem. Ezt az évek alatt átaludt bogár- és szúnyogmentes erdei és vízparti éjszakák tapasztalata kívánta meg. Egyébiránt nyugodt szélmentes időben, a hőt is visszafogja valamelyest. Ez a háló, erősebbnek vastagabbnak tűnik az elődjénél. Ennél a összeállításnál, feketére készítették el.

 

 

Jelzem, hogy kifordítva háló nélkül is használható az eszköz, amennyiben a felhasználónak ilyen irányú igényei lennének!

A felső és az alsó részt mindkét oldalon, egy kétirányban teljes hosszban nyitható cipzár rendszer választja el, vagy éppen köti egymáshoz. Az előzőnél, csak egyik oldalon volt cipzár, később én tetettem a másik oldalra is. Így fel lehet nyitni egyszerre a két oldalt, illetve mindkét oldalt lehet használni ki- és beszálláshoz. Jó minőségű, könnyen és halkan járó cipzárak, DD feliratú húzókákkal.

 

Változás még, hogy a hálót feszítő résznél, már nem csak három fül van, hanem az alsórész anyagából készült cső, amibe ezeket a feszítő cövekeket lehet bújtatni, ha nem akarunk kínlódni, túrázás végén a megfelelő darab ágacskák farigcsálásával.

 

Bevallom, az utóbbi időben egyre kevésbé volt kedvem este egy fárasztó túra végén még cövekeket keresgélni, meg farigcsálni. És vízközelben ez sokszor még kihívás is. Ebbe, egy gomblyuknyi helyen lehet könnyedén befűzni a cöveket, és ez tartja megfelelően a hálót.A régi cövek hossza 40 cm volt, az újnak a hossza pedig 60cm, hogy levegősebb legyen a belső „tér”.

 

Aki súlyt szeretne csökkenteni, az természetesen használja a régi „ágat a fülecskékbe” megoldást. Így 100g súly spórolható meg egyébként.

Gumis zsinór feszíti meg a hálót, mint a réginél is. Én ehhez egy NiteIze 9-est használok a képen látható módon. Szóval ebben nincs változás a régihez képest.

 

 

Mikor ki van feszítve a szúnyogháló, akkor a két cipzárt kinyitva, fel lehet hajtani azt, és így védve van a felhasználó a fentről hulló apró dolgoktól. Meg akkor is szoktam így használni, ha csak beülök pihenni napközben oldalról.

Újdonság még az oldalt kívülre felvarrt négy fül, az alsó szigetelő rétegnek. Erre nem igazán lesz szükségem, mert a saját gyártású alsó szigetelő paplan, egyszerűbben és stabilan áll a helyén. De azért jól jöhet még valamikor.

 

Természetesen a dupla aljhoz is ragaszkodtam, mert mikor csak polifoamot viszek, az nem csúszkál el benne. A dupla alj részét erős, jó minőségű tépőzár csíkok zárják.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mit jelent a függőágy nevében a Bivi szócska. Azt jelenti, hogy a dupla alj vízálló. (A DD Frontline teljesen ugyanez, csak nem vízálló aljjal.)  Erről a vízhatlan alsó részről elterjedőben van egy vélekedés, hogy hatalmas kondenzvizeket képez, mert nem tud szellőzni. Én a négy év alatt, használtam -20 és +30 Celsius fok között. Esőben, vízparton, hóban, ködben, párában, szélben. Soha nem tapasztaltam jelentős lecsapódást, ami reggel pár perc alatt fel nem száradt volna. Nagyon hidegben volt egy-egy alkalommal tenyérnyi folt, de csak akkor, mikor csak polifoamot használtam. Alsó szigetelőpaplannal ez egyáltalán nem jelentkezett nálam. Viszont a földön felállítás lehetőségét nem szeretném feladni, mert mostanában, ahogy többet vízitúrázom, sokszor előfordult, hogy alig találtam két megfelelő fát, amire kifeszítettem volna a függőágyat.

A függőágy belsejében, az eddigi oldalanként egy darab vízszintesen elhelyezett zseb helyett, oldalanként kettőt raktak be. Ezek nagyobbak is, és függőlegesen vannak elhelyezve. A tépőzárat pedig bölcsen elhagyták belőle.

A két végén lévő belső függesztő fülekből a régin öt volt. Feleslegesen. Most már csak egyet raktak oda. Az bőven elég is. A kettőt zsinórral összekötve sok mindent tárolhatunk rajta. Tapasztalatom szerint egyébként semmit nem tárolok rajta. A zsebekben elfér, ami kell éjszakára. Főleg így, hogy négy darab van belőle

Remélem, hogy kiderült a cikkből, hogy miért szerettem volna újra DD függőágyat. Egy komplett rendszert kap az ember, amivel nincs semmi más teendő, csak kifeszíteni, és élvezni a pihentető éjszakákat. 2018-ban a függőágy 73€-ba (22.000 Ft) kerül.(szúnyoghálós!!) Ha ehhez hozzáveszünk még egy Decathlonos ponyvát, akkor kb. 30 ezer forintból megáll a kényelmes alvás. Ha a gyári szigetelőpaplant vesszük, ami cirka 20 ezer forint, akkor 50 ezer forintból megvan a négy évszakos professzionális felszerelés. Vagy marad a pár ezer forintos alsó szigetelő házi megoldása.

Ami még sokat nyomott a latba, az az előző öt év tapasztalata a régi függőággyal. Én már használtan vettem, mint írtam sokat használtam, és most hogy tovább ajándékoztam, remélem az új gazdája is még sok-sok pihentető éjszakát tud eltölteni benne, mire tönkremegy. Teljesen megbízom a DD márkában, és tudom, hogy ez is nagyon sokáig ki fog szolgálni.

 

DD Travel Bivi függőágy - Barna

Cikkszám:DD-014-CBR
Raktáron
30.400 Ft

DD Travel Bivi függőágy - olive zöld

Cikkszám:DD-014-OG
7-14 munkanap
30.400 Ft