Hogyan lettem Swagman Roll hívő

Kovács Viktor
Hogyan lettem Swagman Roll hívő

 Helikon-Tex Swagman Roll termék bemutató.  
- Kovács Viktor írása - 

        Előszóban el kell mondanom, hogy már régebben láttam a Helikon-tex Swagman Rollt , és bár valami tetszett benne, de végig gondolva úgy véltem, nem kell ez nekem, úgysem tudok kihasználni egy ilyen multifunkcionális darabot. Ráadásul a tapasztalatom arra mutatott, hogy ami mindenre jó, az igazából semmire sem elég jó, ezért nem foglalkoztam tovább vele.

Később egy internetes csoportban ( Vadkemping) láttam valakinél, és beszélgetésbe elegyedtem vele. Mondanom sem kell, hogy szkeptikus voltam a használhatóságával, nem is tudtak meggyőzni. Konkrétan úgy gondoltam hogy ez nekem nem jó semmire. Ezen kis vitát olvasta ebben a csoportban a barátom, Sztrehárszky Zsolt, a Blackknife webshop-tól, és nem volt rest felajánlani egyet, hogy próbáljam ki, mert szerinte ez igenis egy használható, jó termék, ami komoly tervezés eredménye, és meg is éri az árát. 

Innentől kíváncsian vártam a napot mikor végre letesztelhetem. Kézbevéve végre a várt csomagot, egy hálós aljjal rendelkező (segít a szellőzésben) egyszerű tároló zsákot láttam, mely swagmant rejtette.  Ezen csomag nagynak tűnt ugyan, de miután utána olvastam, tudtam, hogy a mellkasán lévő zsebbe csomagolva jóval kisebb csomagméretűvé válik. A tároló zsákból kibontva kezembe került maga a Helikon-Tex swagman. Ez az amerikai katonai poncsóhoz való poncsó bélés továbbfejleszett változata. Bár én nem használok US GI poncsót, de kölcsön kértem egyet, hogy megnézzem az azzal való kompatibilitását is. 

Megtekintve első és legfontosabb változtatás a régi linerhez képest, hogy ez rendelkezik kapucnival, így a poncsóval összekapcsolva is használható, esőben is magunkra tudjuk venni.  Ha viszont  nincs szükség a csuklyára, azt az annak kialakított kis zsebben el tudjuk rejteni, így ott nem engedi be a hideg levegőt. Ráadásul egy tépőzár rögzíti, hogy ne jöjjön ki a zsebből. Ötletes. 

A fenti kis zseb , és így a csuklya alatt, magunkra véve a mellrészen található egy cipzárral záródó nagy zseb. Ebben kabátként használva a különféle tárgyakat tárolhatunk. A belsejében kis fül van, melyre fel lehet akasztani bármit. Ezen zseb szolgál arra is, hogy abba csomagoljuk magát a Swagmant, mely így jóval kisebb méretű.

 
Összecsomagolva a Swagman adatait olvashatjuk, illetve piktogramokon a használati módjait láthatjuk.


Magunkra véve csatokkal záródó gumis szalagokkal tudjuk magunk köré rögzíteni, így nem lobog körülöttünk, nehezebben akad be, és a test melegét is jobban megtartja. A bélése Apex Climashield, mely a leírás szerint jól tömöríthető, bírja a préselést, és nedvesen is szigetel. A külső anyag DWR vízlepergető bevonatot kapott, így nem könnyen ázik el. A sarkokon nem a korábbi poncsó liner madzagjaival, hanem hosszúkás műanyag gombbal tudjuk egyszerűen összekapcsolni a poncsóval. 

Ezen kívül ennek szélén cipzár fut végig, melyet felhúzva egy mozdulattal nyári hálózsákká alakíthatjuk a swagmant

A Helikon-Tex Swagman Roll használható még katonai módon, felöltözve, és egyszerűen betakarózva vele, így a katona harcra kész marad, nem kell kikászálódnia a hálózsákból. Ilyenkor takarókánt használva a derekunk alá hagyunk kb egyharmad szélességű anyagot, és a többi részével betakarózhatunk. 

Ilyenkor, ezen módon használva és összekapcsolva a poncsóval, teljesen vízálló, meleg takarót nyerünk. 

A Swagman végein gumis zsinórok vannak, mellyel összehúzhatjuk a végét, sőt ezek szolgálnak arra, hogy a függőágyunkhoz undequiltként is használhassuk.  

Annyi funkció, hogy nehéz volt elhinni, hogy ezeknek mind megfelel, így azután türelmetlenül vártam, mikor kijutok végre az erdőbe tesztelni. Erre október végén, egy kétnapos túrán sikerült  sort keríteni, esős, párás körülmények között. Nos előzetesen annyit, hogy bár az otthoni nézegetés is eléggé meggyőző volt, de kipróbálás után be kellett lássam hogy bizony korábban  tévedtem, ez egy nagyon jó holmi,  aki kitalálta nagyon tapasztalt lehetett, és pontosan tudta mit csinál. 
Bár ahogy írtam, elvileg ez alapból egy továbbfejlesztett poncsó liner, de én a magam részéről nyári hálózsákként tekintek rá, mint fő funkció, mivel alapból silnylon poncsót használok, nem US GI poncsót. A fentieken kívül használhatjuk –én most így tettem- hálózsák bélésként, a komfort fokozására, én egy nyári pehely zsákomba tettem bele bélésnek. Ezen kívül használható  kívülről, kvázi bivak zsákként, hiszen a swagman roll vízálló dwr bevonattal rendelkezik. , így megvédheti a nem vízálló zsákokat az elázástól, például a ponyva belső feléről ránk csepegő kondenz víztől . Az Apex climashield ráadásul nedvesen is jól szigetel, és gyorsan szárad. Továbbá használtam sima takaróként, a poncsóra terítve, hogy jobban szigeteljen. Sőt, ha a zsákot félig cipzárazzuk be, belerakjuk a derékaljat, majd a rugalmas szalagokat az alján csatoljuk össze, topquiltként is lehet használni, így a rugalmas szalagok megakadályozzák, hogy elmozduljon quiltként a derékaljról, ezt szintén kipróbáltam. Ezen funkciókat mind tökéletesen ellátta. De ez még hagyján, de most jön a legtutibb funkció, melyre nem is gondoltam korábban milyen hasznos lehet, de reggel felébredve adta magát. Reggel mikor kibújtam a hálózsákból, kiszedtem belőle a bélésként használt Swagman Roll-t, és felkaptam magamra, kabát helyett. Így nem fáztam, melegen tartott, míg megraktam a tüzet a kávéhoz.

Ezen kívül kipróbáltam underquiltként is, és amit korábban végképp nem gondoltam volna, de valóban teljes értékű underquiltként is használható, és jól működik. Ehhez csak annyi kell, hogy a korábban leírt gumis zsinórt beakasztjuk a függőágy két karabinerébe, és a műanyag összehúzóval beállítjuk a feszességet, és egyben a két végének zárását. Én egy decathlonos függőággyal használtam, és tökéletesen működött, jól szigetelt, kényelmes volt. 

Az egész Helikon-Tex Swagman Roll alig több mint 700 gramm, gyakorlatilag egy normál nyári zsák súlya, és saját zsebébe csomagolva viszonylag kicsi is, sőt elvileg mivel az apex climashield bírja az összepréselést, még kisebb lehet egy kompressziós zsákkal. Jól használható volt az összes kipróbált funkcióban, talán csak egyetlen negatívumot tudok elmondani róla, hogy mivel a poncsó méretéhez kellett igazodniuk, így a méret fix volt, ebből kellett gazdálkodni, ami avval járt hogy hálózsákként használva teljesen felhúzva a szélesebb vállú, nagyobb darab embereknek már kissé szűk lehet, de erre jó megoldás, ha topquiltként használjuk. 

 

Összességében azt kell mondjam, engem nagyon meggyőzött, egy tényleg jól használható, praktikus holmi!

 

 

 

 

 

 

Helikon-Tex SWAGMAN ROLL Poncho® - fekete

Cikkszám:PO-SMR-NL-01
5-10 munkanap
53.000 Ft

Helikon-Tex SWAGMAN ROLL Poncho® - Taiga green

Cikkszám:PO-SMR-NL-09
5-10 munkanap
53.000 Ft

Helikon-Tex SWAGMAN ROLL Poncho® - Coyote

Cikkszám:PO-SMR-NL-11
5-10 munkanap
53.000 Ft