Miért a KAI szakácskés?

Győrffy Árpád Executive séf
2021. 01. 18. 00:00:00
Miért a KAI szakácskés?

Írhatnék persze 32 rétegű damaszkuszi pengéről, az ergonomikus kialakításokról vagy a nemesfa markolatokról, hiszen ezek mind-mind a KAI széria mellett szólnak, de valójában a releváns kérdés az, hogy miért a KAI?

Miért választja egy profi séf és miért tudja ajánlani nem csak és kizárólag profi séfeknek? 

Mégis mit tud ez a márka és mit tudnak a különböző szériák, amiért rendre teszik le a voksukat mellette a szakács szakma kevésbé gyakorlott, tapasztalt, illetve a legkiemelkedőbb tagjai egyaránt? 


A válasz egyszerű: amit mi keresünk, az a kiválóságág és a tartósság. Lévén, hogy nap, mint nap használjuk és terhelésnek tesszük ki ezeket a pengéket, nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal kell élezni, arra hogyan reagálnak a pengék és nem utolsó sorban, mennyire terhelő a használata. Ezen szempontoknak pedig a KAI kiválóan megfelel, praktikus és élmény vele dolgozni. Képmutatás lenne nem felvállalni, hogy egy igényes séf szereti az igényes és szép késeket. A KAI pedig ebben is élen jár: rendkívül esztétikus darabokat készítenek, mindegyik egy műremek. A különböző kategóriák között mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb kést, képzettségi szintjének, a használat gyakoriságának, illetve milyenségének megfelelően. 

Néhány szó specifikusan az egyes szériákról:

KAI WASABI BLACK 

Belépő kategória ennek minden megfelelőjével. Ami figyelemre méltó az az ár-érték arány. A minőséghez képest kifejezetten visszafogott. Leginkább ajánlható kezdő szakácsoknak és alkalmanként főző hobbi szakácsoknak. Remek opció a gyakorláshoz és az alkalmi főzésekhez. 
Személyes tapasztalat: első késeim között volt egy wasabi black is. Gyorsan kedvenccé vált, könnyű kialakítása és remek pengéje könnyű használatot eredményezett, mely megkönnyítette a gyakorlást és átsegített a kezdeti nehézségeken 

KAI SEKI MAGOROKU RED WOOD

Japán tradíciókat szem előtt tartva készült a red wood széria mind stílusát, mind kialakítását tekintve. A puritánnak mondható klasszikus japán megjelenés ne tévesszen meg senkit, ez már felső-közép kategória még mindig visszafogott áron. Túlmutat az alap felhasználói szinten, egy gyakorló szakács, illetve a konyhában napi rendszerességgel tevékenykedő háziasszony legoptimálisabb választása. 
Személyes tapasztat: egy rövid pengéjű red wood a mai napig van a készletemben. Leginkább zöldség tisztításhoz, -faragáshoz használom, de egyéb finommunkákra is alkalmas. Kézre áll és a vékony, de borotvaéles penge precíz munkavégzést tesz lehetővé. 

KAI SEKI MAGOROKU COMPOSITE 

Egyértelműen felső kategória, már megjelenésében is azonnal felismerhető a japán maximalizmus. A penge rendkívül tartós, megfelelő használat mellet kategóriájában kiemelkedően jól bírja a terhelést. Az esztétikum mellett –ami persze nem elhanyagolható szempont, a legkiválóbb anyagok felhasználása és a legoptimálisabb kialakítás volt a cél a megalkotásakor. A folyamatos használata sem megterhelő a kéznek és minimális karbantartással folyamatosan csúcsformában tartható a kés. Olyanoknak ajánlott, akiknek van már tapasztalata vágási technikákban és némi rutinra is szert tettek már. Néhány év a szakács szakmában, profi konyhákon vagy komolyabb érdeklődés és gasztronómiai elhivatottság az otthoni konyhákban. Ezek a legfőbb jellemzői a Magoroku sorozat használóinak. 
Személyes tapasztalat: 22cm-es pengéjű szeletelőkés, ami a készletemben fellelhető. Halak, húsok egyenletes szeleteléséhez tökéletes. A penge hossza garantálja az egy mozdulatos szeletelést, amely tökéletes vágási felületet biztosít. Füstölt halak, sashimi-k, pácolt-és szárított húsok vágásához a legjobb alternatíva. 

KAI TIM MÄLZER SZÉRIA

A Tim Mälzer sorozat a KAI kések között is különleges. Kifejezetten prémium kategória mind az anyagfelhasználást-és feldolgozását, mind a megjelenését tekintve. Kézzel készült penge, diófa markolat. Gyakorlott szakácsoknak és otthon alkotóknak ajánlott, akik tudják, hogy mik a felhasználási lehetőségek a különböző kialakítású séfkések között és van gyakorlatuk a különböző vágási technikákat illetően. A megjelenése profizmust és igényességet sugároz, ékköve lehet egy komoly készletnek. 
Személyes tapasztalat: a 16,5 cm-es fogazott szakácskés, amivel volt szerencsém dolgozni. A fogazott mivolta a rostok könnyed és egyenletes átvágását biztosítja, legyen szó növényi-, vagy hús rostozatról. A darabolás mindig fűrészelő, nem pedig szeletelő mozdulatokkal történik. Hőkezelt húsok esetében is kiváló. Tapasztalást igényel, de nemcsak nagyon fontos helye van, hanem konkrétan nem hiányozhat egy tudatosan összeválogatott készletből.   

Írta: Győrffy Árpád Executive séf